Programok betöltése

« Összes program

  • Ez az program elmúlt.

A kelta szarvasisten nyomában

2024. 

2023.09.08. - 2023.09.10.

Cernunnos a kelta szarvas isten.

A Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték programhoz kapcsolódó kiállítás a kelták hitvilágába enged bepillantást a több mint kétezer éves szarvasáldozatokon keresztül. A kiállításhoz tárlatvezetések is kapcsolódnak.

A ma emberének leginkább az Asterix és Obelix című rajzfilmből ismert gall, vagy más néven kelta törzsek a Kr.e. IV. század elején az Alpoktól északra fekvő területekről indultak hódító útjukra és hajtották uralmuk alá Európa egy részét. Zala megye területén is ekkor jelennek meg, majd tartották azt uralmuk alatt mintegy négyszáz éven át, a római hódítás időszakáig.

A sokistenhitű kelták egykori településein szarvasáldozatokat rejtő gödröket tártak fel a régészek. A gödörbe helyezett szarvasok többsége fiatal gímbika illetve borjú. A szarvasok többségét, az állat nyakát hátratörve áldozhatták fel. Az agancsok vizsgálata alapján az áldozatra valamikor az ősz folyamán nagy valószínűséggel a kelta újév alkalmával kerülhetett sor Cernunnos a „szarvakkal bíró” istenség tiszteletére.

A kiállítás különlegessége egy kelta gímszarvas preparált csontváza, ami az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is bemutatkozott.

A kiállításhoz tárlatvezetések kapcsolódnak.

Részletek

Kezdés:
2023.09.08.
Vége:
2023.09.10.
Program kategóriák:
, ,
Program címkék:

Helyszín

Göcseji Múzeum
Batthyány Lajos u. 2
8900 Zalaegerszeg
+ Google Térkép
Telefon:
+36 92 314 537